En enkel ordre kan bedre tilliten

2. februar fikk jeg dette leserinnlegget publisert hos Fædrelandsvennen under byline som avtroppende lokallagsleder i FTR Agder.

En enkel ordre kan bedre tilliten

Etter at #Politiskandalen har rast igjennom landet sommeren og høsten, ble det til slutt en departementsgransking som måtte til for å komme til bunns i det enorme samrøret mellom NNPF og politiet.

En gruppe som generelt har lavere tillit til politiet enn snittet, er brukere av ulovlige rusmidler. Særlig kvinner som utsettes for mange overgrep, men fordi de har rusproblematikk eller selger sex, er avskåret fra å tørre å kontakte politiet når de burde. De fleste kjenner nå til saken om den 15 år gamle jenta som anmeldte voldtekt, men som når hun leverte telefonen til politiet, ble anmeldt for cannabisbruk. Det er bare ett eksempel på hvordan politiet selv «forebygger» at unge anmelder kriminalitet de er utsatt for.

Askholt kan derfor ganske enkelt være i forkant av departementets gransking. Å beordre at medlemmer av Norsk Narkotikapolitiforening ansees som inhabile i saker omhandlende ulovlige rusmidler, og sette disse til andre oppgaver hvor de i mindre grad er i en posisjon til å undergrave rettsstaten, bør være et første skritt som Askholt burde ta allerede nå.

Det bør som et absolutt minimum beordres at NNPF-medlemmer ikke selv kan beslutte noen form for ransaking i russaker, uten jurist.

Under emneknaggen #BrukerjaktTV har hobbygranskere på Twitter dokumentert hvordan to spesifikke politimenn i Arendal nærmest forfølger rusavhengige for statistikkens skyld, gjentatte ganger. Den ene har blitt bekreftet som medlem av NNPF. Det som av Riksadvokaten ble spesifisert som ulovlig virkemiddelbruk ser vi i disse klippene som en nærmest rutinemessig behandling.

Disse ulovlighetene var også NNPFs hovedagenda når de jobbet imot rusreformen. Både med og uten uniformen på ble det snakket høyt om «verktøykassa».

Norsk Narkotikapolitiforening sier ofte at deres medlemmer melder tilbake om stadig økende problemer. Nå melder jeg om at tilliten til politiet ikke er noe man kan ta for gitt. For min egen del er den tynnslitt etter alle avsløringene om maktmisbruk fra NNPF, og ikke minst tallrike negative selverfarte opplevelser. Jeg, som i dag bare snakker med folk, leser hva folk skriver rundt om og følger med på ulike steder. Mange som er engasjert på ulikt vis i saker med ulovlige rusmidler, opplever seg forfulgt.

Samtidig bør også Askholt ivre på for å utvide dagens treårige politiutdanning til et femårig profesjonsstudie. Det er nå så mange eksempler på manglende etisk forståelse av rollen som makthaver at det oppriktig bør vurderes om det er nok å sende folk ut med så mye makt over andre, med bare to års teoretiske studier.

Et eksempel har vi fra den saken i Arendal, hvor en politimann slo en på psykatrisk legevakt gjentatte ganger, ble dømt og så forfremmet til etterforsker som «straff». Det er altså ikke alltid selv politiet tror at straff er riktig virkemiddel?

Når man veit at NNPF nærmest har bestilt, og senere fått fortsette å ha emnet Tegn&Symptomer på Politihøgskolen, og fra høsten 2021 fått plassert sin leder som emneansvarlig i dette emnet, hvor faglitteraturen fra 2014 er så svak at det nærmest fremstår som sjokkerende at det er brukt i høyere utdanning. Jeg som har satt meg inn i dette blir i beste fall skeptisk.

Politiet nyter langt bedre vilkår enn det som av mange sees på som viktigere for samfunnet som lærere, leger og sykepleiere og annet helsepersonell. Politiets fagforeninger har gjennom aksjonering, ulovlige uniformsaksjoner blant annet, fått snakket til seg særdeles gode lønns- og arbeidsvilkår. Mye bedre enn svært mange andre offentlige ansatte. Er det en ting rikspolitikere kan tøffe seg med, så er det politi og økte satsninger på justisfeltet.

Når så du sist en rikspolitiker skryte av hundre nye sykepleierstillinger? Dette har politiet som etat, som fagforeninger og som politiske foreninger nytt stor økonomisk glede av. Politiet i Norge har nytt stor tillit, og på enkelte saksområder skal selv jeg innrømme at norsk politi holder en høy faglig kvalitet. Likevel er det svært problematisk at større deler av befolkningen regelrett opplever seg forfulgt av politiet, og at en enda større andel ikke har en tilfredsstillende tillit til ordensmakten. En ting eller to som kunne vært gjort bedre, er nå foreslått, helt gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen