Er Tangen videregående skole et autoritært regime?

Skrev dette innlegget sammen med leder i FTR Oslo, og tidligere elev på Tangen VGS, Eirik Furuseth. Publisert hos Fædrelandsvennen.

Er Tangen videregående skole et autoritært regime?

Rektor ved Tangen videregående skole, Stein Kristian Dillevig, sjokkerende nok med støtte fra utdanningsdirektøren i Agder, Arly Hauge, kan ikke ha fått med seg en av våre aller viktigste og mest grunnleggende demokratiske rettigheter; ytringsfriheten.

foto
FpU er altså meningsfelle med blant annet Canada, 15 amerikanske delstater, Nederland, Luxembourg og Tyskland – når de ønsker å også reise debatten i Norge, og tok med seg en plakat med dette budskapet på Tangen VGS, skriver innsenderne. Foto: Privat

Joachim Strandberg, leder Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR) Agder og Eirik Furuseth, leder FTR OsloSist oppdatert: 29. november 2021 (21:00)Du leser nå et leserinnlegg. Det uttrykker innsenderens mening.

I hvert fall synes de å mene at denne rettigheten ikke skal gjelde FpU, eller andre som ønsker å ytre at vi bør regulere omsetningen av cannabis. Eller som i det aktuelle tilfellet med FpU – de ønsket faktisk bare å åpne opp for en diskusjon rundt temaet – «change my mind».

For noen år siden var et legaliseringsstandpunkt å anse som veldig kontroversielt. I dag har 35 av 50 delstater i USA legalisert cannabis som legemiddel. 15 delstater har legalisert cannabis for alle over 21 år, og i et ekstremt polarisert USA støttet både demokratene og republikanerne liberaliseringen i valget 3. november. I Europa har nå nylig Tyskland fulgt etter Luxembourg i å vedta at de vil legalisere cannabis.https://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.46.2/html/safeframe-v2.html

FpU er altså meningsfelle med blant annet Canada, 15 amerikanske delstater, Nederland, Luxembourg og Tyskland – når de ønsker å også reise debatten i Norge, og tok med seg en plakat med dette budskapet på Tangen VGS.

At rektor Dillevig forsøker å bortforklare kneblingen av FpU sitt budskap og ønske om debatt med at de ikke hadde avtalt plakatbruken med han, og at det kunne være problematisk å ta bilder, er en forklaring så tvilsom at den ville fått selv en stortingspresident på glattisen til å rødme. Fordi:

· FpU hadde avklart besøket med servicetorget på skolen på forhånd. Der ble det ikke nevnt noe om at bildebruk ville være problematisk. Hadde FpU fått budskapet, ville de etterfulgt dette, og å ta bilder var ikke en sentral del av FpU sitt opplegg.

· FpU fikk aldri så mye som et hint om at rektor skulle involveres eller konsulteres. Dette kom først opp når FVN kom på banen.

· Og så kommer det mest oppsiktsvekkende og avslørende: FpU måtte bare ta ned plakaten med «Weed må legaliseres». De hadde 2 plakater de hang opp, den andre lød «Skatt er tyveri», som i våre øyne er en mer kontroversiell uttalelse enn at cannabis bør legaliseres. Men vi vil forsvare med livet FpUs rett til å ytre den. De to plakatene med politiske meninger hadde «change my mind» som undertekst.

FpU ønsket altså å komme på Tangen VGS for å skape politisk debatt, og ga uttrykk for sine legitime politiske ytringer som opptakt til debatten. Rektor på skolen responderte med å kneble FpU, utbasunere at «her er det jeg som bestemmer», og har i etterkant av fadesen forsøkt å tåkelegge sin adferd med at det skulle være FpU sin mangel på forhåndsklarering hos rektor som var problemet.

Vår grunnlovsfestede rett til å ytre oss er viktig, og den er helt essensiell for å verne også om ytringer vi ikke liker, eller som for majoriteten av oss fremstår som merkelige eller tåpelige. Som eksempelvis at «skatt er tyveri».

Ytringsfriheten står så sterkt at selv SIANs rett til å ytre sine groteske meninger beskyttes.

Men hos bevisstløse eller mindre opplyste rektorer og skoledirektører har vi eksempel på eksempel på at det går helt i ball. Erna Solberg måtte som statsminister rykke ut og forsvare Unge Venstres rett til å ytre seg i valgkampen, etter at de ble kneblet av skoleledelsen i Breivang videregående skole i Troms, som igjen var satt under press fra «Norsk Narkotikapolitiforbund». Budskapet fra Unge Venstre var identisk med FpU sitt aktuelle budskap; «legalize it».

Skolelederskandalen i Troms fikk mye oppmerksomhet, blant annet fordi alle de politiske ungdomspartiene – fra Rødt til Partiet De Kristne – valgte å droppe debatten på skolen, etter først å ha satt seg med tape over munnen. Budskapet var både rørende vakkert, og ikke til å misforstå.https://acdn.adnxs-simple.com/ast/safeframe/static/0.46.2/html/safeframe-v2.html

Ingenting er viktigere enn at unge mennesker engasjerer seg politisk. Deres stemme skal og må bli hørt. Responsen ungdommen viste i Troms avslører at de, på tvers av politiske skillelinjer, hegner om en så viktig verdi og rettighet som ytringsfriheten representerer.

Etter dette må det være helt ubegripelig pinlig at Tangen VGS har en rektor, og Agder har en utdanningsdirektør som fullstendig mangler denne forståelsen, og snarere ser ut til å tro at de slipper lett unna å innføre et regime hvor det er opp til ledelsen på skolen å forhåndsgodkjenne politiske meninger og ytringer fra ungdomspolitikere. Vi håper det er flere enn oss som får assosiasjonen «land vi ikke ønsker å sammenligne oss med».

Vi støtter FpU i deres ønske om å ta en rusdebatt som nå pågår for fullt i de fleste vestlige demokratier, og hvor nivået er hevet fra den tradisjonelle og feilslåtte «krigen mot narkotika».

Foreningen Tryggere Ruspolitikk inviterer til rusdebatt for studenter på UiA og VGS på Teateret i nær fremtid. Med dette er også utdanningsdirektør Arly Hauge og rektor på Tangen VGS Stein Kristian Dillevig invitert.

Frem til da vil vi anbefale å lese seg opp på § 100 i Norges Grunnlov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen